DA DE
Bæredygtige byer og lokalsamfundet - Verdensmål #11
DA DE
2
Bæredygtige byer og lokalsamfundet - Verdensmål #11

8. b & 8. c Vonsild Skole

3
4

Denne bog omhandler FNs verdensmål nummer 11, som handler om bæredygtige byer og lokalsamfundet.

5
6

Ca. 22% af danskerne bor i byerne. I EU bor 41% af befolkning i byer. I 2050 vil ca. 70% af verdens befolkning bo i byer. Mange mennesker i udviklingslande bor i slum. De områder skal gøres bedre inden 2030.

7
8

Hvis så mange bor i byer og der ikke er nok boliger, stiger priserne for boliger. Så kan mange ikke betale husleje eller skal give for meget af deres løn til det. Prisen skal holdes nede.

9
10

Et andet problem er det store forbrug CO₂ udslip i byerne. Byerne udleder ca. 70% af verdens CO₂ udslip. Mange tager også bilen ind til byen. Så opstår der kø og man udleder endnu mere CO₂. Luften bliver mere uren og der kan opstå smok.

11
12

For at undgår det kan man  begynde at cykle, tage bussen, tog eller køre flere sammen i bilen. Det vil forbedre luftkvaliteten. Man skal også sikre alle har råd til at tage den offentlige transport.

13
14

Byerne skal derfor planlægge mere bæredygtigt og forbedre det offentlige transportsystem mellem land og byer. Byerne skal også anlægge flere parker og andre grønne områder for at forebygge luftforurening.

15
16

Man skal fx bygge bæredygtig og bruge lokale materialer. Husene skal være mere robuste for at modstå naturkatastrofer som jordskælv. Vi skal belaste miljøet mindre fx ved at bruge vedvarende energi som solceller eller tage bussen frem for bilen.

17
18

Det er en god ide at genbruge ting for at undgå overforbrug og overproduktion, som udleder CO₂. Man kan genbruge næste alt. Tøj, glas, papir, madaffald, plastik, metal osv. Derfor er det vigtigt at man i byerne har let adgang til at sortere affald.

19
20

Hvilke ideer har du til at gøre dit lokalområde mere bæredygtig?

21
Bæredygtige byer og lokalsamfundet - Verdensmål #11

Foto/ Myndir/ Asseq/ Valokuva/ Govvá/ Guvvieh/ Nuotraukos/ Fotod/ Photo:
S1+18: Pixabay.com
S4: Globalgoals.org
S6: A MH - pixabay.com
S8: Typelocation.com
S10: Tokyoahead - commons.wikimedia.org
S12: Michael Gaida - pixabay.com
S14: Marco Sala - comons.wikimedia.org
S16: Solarimo - pixabay.com
S20: Verdensmaal.org

globalgoals.org
Forrige side Næste side
X