Planeterne i vores solsystem
Planeterne i vores solsystem

1. a og 6. b Vonsild Skole

3
4

Vores solsystem består af otte planeter, som kredser rundt om solen. De første fire er klippeplaneter og de sidste fire er gasplaneter. Solen er en stor stjerne.

5
6

Planeterne hedder tættest fra solen: Merkur, Venus, Tellus (Jorden), Mars, Jupiter, Saturn, Uranus og Neptun. Alle er opkaldt efter guder fra den romerske mytologi.

7
8

Merkur er en mørk og øde klippeplanet. Temperaturen kan nå helt op på 450ºC om dagen og ned til -170ºC om natten. Det er den mindste planet.

9
10

Venus er den tredje mindste planet. Den er også den mest lysstærke, og kan derfor ofte ses fra Jorden. Temperaturen på Venus er altid omk. 465℃.

11
12

Jorden hedder egentlig Tellus. Den er på størrelse med Venus. Den kaldes også “Den blå planet”. Det skyldes at ca. 70% er dækket af vand. Det er den eneste planet med kendt liv. Rundt om jorden kredser månen.

13
14

Mars kaldes “Den røde planet”. På Mars er temperaturen koldere end på jorden. I gennemsnit -60℃. Mars har to måner. Man har sendt flere ubemandede rumraketter til Mars. Man arbejder på at sende mennesker til Mars engang i fremtiden.

15
16

Jupiter er den største planet i hele solsystemet og vejer næsten tre gange så meget som alle andre planeter tilsammen. Det er en gasplanet med en fast kerne. Jupiter har 63 måner, man kender til.

17
18

Saturn er den næststørste planet. Det er den planet med de tydeligste ringe rundt om. Saturn er også en gasplanet. Saturn har 62 måner kendte måner.

19
20

Uranus var den første planet, man opdagede - i 1781. Det er den mest rolige gasplanet i solsystemet. Der er næsten ingen storme. Den har ingen fast overflade men meget is. Temperaturen er -200℃. Uranus “ruller” rundt om solen.

21
22

Neptun ligner Uranus. Den er lidt mindre, men vejer mere. På Neptun er der de kraftigste orkaner i hele solsystemet. Der kan være vinde på over 2000 km/t. Man kender til 14 måner rundt om Neptun.

23
24

Ved du om andet, som findes i vores solsystem?

25
Planeterne i vores solsystem

Foto/ Myndir/ Asseq/ Valokuva/ Guvvieh/ Nuotraukos/ Photo:
S1+4: Manvendra Singh - pixabay.com
S6: Image Editor - flickr.com
S8+10+12+16+18+20+22: NASA - commons.wikimedia.org
S14: ESA - commons.wikimedia.org
S24: Pxhere.com
Forrige side Næste side
X